Pumpkin Spice Latte – mój przepis na domową kawę dyniową.

Pumpkin Spice Latte wszystkim kojarzy się z kawą ze Styarbucks, ale domowa jest równie dobra (jeśli nie lepsza), łatwa w przygotowaniu i zdecydowanie zdrowsza, niż ta z kawiarni. Jedyne, czego kompletnie nie umiem pominąć w przepisie, jest cukier. Nic nie poradzę – ta kawa najlepiej smakuje słodka. Natomiast mam dla Was wersję, gdzie sami decydujecie o poziomie słodkości kawy.


I sekretny składnik, który sprawia, że dyniowe latte smakuje jeszcze bardziej dyniowo.



Warstwowe latte na spienionym mleku.


Jest mnóstwo przepisów na Pumpkin Spice Latte przygotowywanych na mleku bez pianki (zwykle właśnie w mleku rozpuszcza się przyprawy). Takich próbowałam w przeszłości – były niezłe, ale to wciąż nie to. Dopiero zrobienie tej kawy warstwowo i uzupełnienie spienionym mlekiem sprawiło, że latte było bardzo kremowe. I to zupełnie bez dodatku bitej śmietany.


Jak zrobić dyniowe latte? 2-3 porcje


Zacznij od dyni – najlepsza będzie Hokkaido (okrągła, intensywnie pomarańczowa, nieduża – to ta, której nie trzeba obierać ze skórki), moja to bio z Lidla. Będziemy z niej robić puree.

Na 2-3 porcje latte potrzebujesz około połowy. Oczywiście możesz przerobić na puree całą i resztę zostawić na później (aczkolwiek najlepiej smakuje kawa ze świeżo przyrządzoną dynią):

  • Przekrój dynię na pół
  • wydrąż nasiona
  • pokrój dynię na plastry grubości około 5 mm
  • ułóż plastry na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia

  • delikatnie skrop olejem i…
  • posyp szczyptą soli (to jest właśnie sekretny składnik, którego nie ma w 99% przepisów, a sól świetnie wydobywa smak dyni i sprawia, że potem nuta dyniowa będzie bardziej… dyniowa
  • włóż do piekarnika nagrzanego na 180 stopni (termoobieg) i piecz około kwadransa.

Kiedy dynia będzie miękka przełóż ją do wysokiego naczynia i zblenduj na puree (jeśli jest zbyt sucha dodaj trochę zimnej wody).


Teraz czas na syrop cynamonowy


150 ml wody wlej do garnka, dodaj 3 łyżki cukru (można go częściowo zastąpić ksylitolem), łyżeczkę cynamonu, niewielki kawałek imbiru pokrojonego w plasterki, esencję waniliową, kilka goździków, szczyptę gałki muszkatołowej. Całość gotuj co jakiś czas mieszając.

Po około 10 minutach płyn nieco zgęstnieje i zmieni kolor na intensywnie brązowy. Trzeba teraz przecedzić syrop (np. przez drobne sitko, filtr do kawy lub herbaty, gazę).


To już ten moment! Robimy warstwowe latte


Poza puree dyniowym i syropem cynamonowym potrzebujesz jeszcze:

  • podwójnego espresso
  • mleka
  • opcjonalnie, bitej śmietany.

Na jedną kawę wypada mniej więcej (bo każdy dozuje tyle składników, ile mu odpowiada:

  • 150 ml mleka
  • 80 ml kawy
  • 50 ml syropu
  • 50 gr puree.

A ponieważ jest to kawa warstwowa, najlepiej ją przygotować w przezroczystej szklance (te duże z Ikea są idealne).

Poszczególne składniki wlewamy warstwami:

  • na dno 3 kopiaste łyżeczki dyni
  • potem wlewamy syrop
  • Następnie podgrzane, spienione mleko (można wprost z ekspresu, a jeśli nie macie to wystarczy podgrzać mleko na gazie, przelać do słoika i potrząsać kilkanaście razy – piana sama się zrobi)

  • i na finisz dwa szoty espresso – kawa powinna przelać się poniżej poziomu mlecznej pianki, a nad puree.

I gotowe. Pyszne aromatyczne latte z dynią i przyprawami, które po wymieszaniu jest tak superkremowe, że naprawdę nie potrzeba już śmietany.


A jeśli zostało Ci syropu – przechowaj go do następnego razu 🙂

Strona, którą właśnie przeglądasz wykorzystuje pliki cookies. Ich wykorzystanie możesz modyfikować w ustawieniach swojej przeglądarki. Zostawiając komenatarz czy pisząc do nas e-mail, pamiętaj, że Twoje dane są zabezpieczone.
Akceptuj Cookie.
x