INCI – Składniki kosmetyków. Sprawdź, co jest w twoim kremie do twarzy, toniku, odżywce do włosów. Konserwanty, parabeny, silikony, dimethicon

INCI to inaczej skład kosmetyków. Lista, którą każdy preparat powinien posiadać na opakowaniu (zwykle jest nadrukowana na kartoniku). Składniki są ułożone na niej w koleności od największego do najmniejszego stężenia w kosmetyku. To znaczy, że to, co jest na końcu listy występuje w produkcie w ilościach śladowych, a składniki z początku listy są najważniejsze dla działania.


Zobacz listę popularnych składników kosmetycznych ułożonych alfabetycznie.



Acrylates Copolymer – pochodzenia chemicznego. Polimer na bazie sztucznej żywicy. Kwas akrylowy, który został znaleziony w różnych rodzajach alg. Substancja żelująca dla fazy wodnej do stabilizacji emulsji. Posiada mocne bakteriobójcze działanie. Środek tworzący ochronny, stabilny film na skórze, włosach i paznokciach. Używany jak główny składnik, do maści, dający konsystencje. W produktach do pielęgnacji włosów ma za zadanie ułatwić rozczesywanie i zapobiegać elektryzowaniu się włosów.

Aqua – pochodzenia najczęściej mineralnego. Woda używana w kosmetykach ma na celu nawilżać, rozpuszczać (np. substancje aktywne) i chronić skóre przed wysuszeniem. Przeznaczona jest dla każdego typu skóry, która niezależnie od pory roku potrzebuje wody. Skóra narażona jest zimą na przebywanie w ogrzewanych pomieszczeniach, latem odczuwa się suchość skóry wywołaną gorącym i suchym klimatem, także w klimatyzowanych pomieszczeniach bez nawilżaczy skóra staje się wysuszona, odwodniona. Woda, najczęściej jako oczyszczona (np. poprzez destylacje), używana do celów kosmetycznych musi być zawsze świeża.

Aloe Barbadensis (GEL) – pochodzenia roślinnego. Aloe Vera bogaty jest w witaminy: B2, B6, C, składniki mineralne, aminokwasy i inne bioaktywne substancje. Oferowany w postaci: olejku (macerowany w oleju sojowym żelowy sok z liści aloesu, do którego dodawana jest witamina E jako naturalny stabilizator przedłużający ważność); żelu; lub 10-krotnie skoncentrowany (koncentrat powstaje poprzez 10-krotne odciągnięcie wody z aloesu). W kosmetyce używany do maści leczniczych przy suchej, pękającej skórze, a także odwodnionej, zanieczyszczonej, przy poparzeniach słonecznych, przy suchych włosach.

Allantoin – pochodzenia różnego. Alantoina otrzymywana jest z kory kasztanowca. Bardzo popularna w przemyśle kosmetycznym dzięki właściwościom szczególnie przyjaznym dla skóry. Substancja chroniąca skórę przed drobnymi uszkodzeniami, zranieniami, otarciami i oparzeniami słonecznymi. Kremy z alantoiną polecane są osobom z trądzikiem i widocznymi na skórze konsekwencjami zmian trądzikowych w celu ich likwidacji. Nadaje się również dla dojrzałej, suchej skóry, znajduje zastosowanie w produktach do pielęgnacji niemowląt.

Alpha-Isomethyl Ionone – Znajduje się na liście potencjalnych alergenów. Funkcja w kosmetyku: składnik kompozycji zapachowych. Obecność substancji musi być uwzględniona w wykazie składników (INCI), gdy jej stężenie przekracza: 0,001 % w produkcie niespłukiwanym 0,01 % w produkcie spłukiwanym.

Alumina – Pochodzenia najczęściej mineralnego. Alumina jest tlenkiem glinu w postaci białego, krystalicznego proszku.  Substancja, która ma za zadanie regulować lepkość w końcowym produkcie (zmniejszać lub podwyższać). Używana jako dodatek do przezroczystych składników kosmetycznych w celu zmętnienia, aby utrudnić przenikanie światła. Jest także podstawą pudru. Ma działanie oczyszczające, ścierające, dobrze pokrywa skórę.

Amyl Cinnamal – pochodzenia chemicznego. Bladożółta, przejrzysta, oleista ciecz o wydajnym, kwiatowym zapachu, przypominającym jaśmin. Substancja bardzo dobrze rozpuszczalna w etanolu i w większości olejów, praktycznie nierozpuszczalna w wodzie i w glicerynie.

Argania Spinosa Kernel Oil – olej arganowy

Ascorbic Acid – Witamina C/ Kwas askorbinowy – pochodzenia różnego. Rozpuszczalny w wodzie składnik, uzyskiwany syntetycznie lub z różnych ekstraktów roślinnych, odgrywający dużą rolę w utlenianiu komórkowym. Działanie witaminy C: wzmaga odporność organizmu; ułatwia wchłanianie żelaza; jest niezbędna do utrzymania prawidłowego stanu tkanki łącznej; środek przeciwutleniający używany w celu opóźnienia, zahamowania lub zapobieżenia jełczeniu lub innym procesom niszczącym na skutek utleniania; składnik dodawany do kosmetyków w celu ustawienia określonej wartości pH i jej stabilizacji; substancja ochronna. Niedobór kwasu askorbinowego powoduje szkorbut. [1] Spowalnia procesy zewnętrznego starzenia się skóry, wywołane np. promieniowaniem UV lub dymem papierosowym. Substancja o wysoce efektywnym działaniu ze względu na fakt, iż jest prawie w całości regenerowana. Działanie przeciwrodnikowe (przeciwutleniające) w skórze obserwuje się przede wszystkim w układach wodnych i na granicy faz pomiędzy wodą i lipidami. Wykazuje działanie głównie na powierzchni skóry. Poprzez pośrednią stymulację podziałów komórkowych wykazuje umiarkowane działanie eksfoliacyjne (złuszczające). Wyrównuje koloryt skóry oraz rozjaśnia plamy i przebarwienia. Po przejściu przez naskórek stymuluje syntezę kolagenu i hamuje destrukcję włókien kolagenowych, dzięki czemu spowalnia procesy starzenia. Wykazuje ochronny wpływ w stosunku do promieniowania UVA i UVB, ma również korzystny wpływ na skórę po opalaniu, zmniejsza powstały rumień. Działa także przeciwzapalnie. Znajduje zastosowanie w kosmetykach dla cer dojrzałych, preparatach redukujących przebarwienia oraz kosmetykach plażowych. Z

Ascrbyl Palmitate – antyoksydant (przeciwutleniacz), spowalnia procesy starzenia się skóry, wywołane np. promieniowaniem UV lub dymem papierosowym. Substancja o wysoce efektywnym działaniu ze względu na fakt, iż jest prawie w całości regenerowana. Wykazuje działanie głównie na powierzchni skóry. Poprzez pośrednią stymulację podziałów komórkowych wykazuje umiarkowane działanie eksfoliacyjne (złuszczające). Wyrównuje koloryt skóry oraz rozjaśnia plamy i przebarwienia. Po przejściu przez naskórek stymuluje syntezę kolagenu i hamuje destrukcję włókien kolagenowych, dzięki czemu spowalnia procesy starzenia. Wykazuje ochronny wpływ w stosunku do promieniowania UVA i UVB, ma również korzystny wpływ na skórę po opalaniu, zmniejsza powstały rumień. Działa także przeciwzapalnie. Znajduje zastosowanie w kosmetykach dla cer dojrzałych, preparatach redukujących przebarwienia oraz kosmetykach plażowych.

Avocado Oil – pochodzenia roślinnego. Miąższ owocu mieszany jest w odpowiednich proporcjach z wodą, po czym z papkowatej masy zostają „uwolnione” stałe/trwałe części. Końcowym produktem jest cenny olej. Zawiera on sole mineralne, 75% kwasów olejowych, 10% kwasów linolowych, 10% kwasu palmitynowego, lecytynę (ma lekkie działanie jak emulgator), fitosterole, skwalen, bogaty w witaminy: A, B, D i E. Posiada lekki, naturalny filtr ochronny 3-4. Używany jako dodatek do kremów, emulsji dla skóry suchej, dojrzałej, wrażliwej. Nadaje się również jako czysty olejek do masażu, który podnosi wytrzymałość, uspokaja, renegneruje i łagodzi. Olejek dobrze nawilża, wygładza i likwiduje zmarszczki.


Beeswax – Cera Alba/ wosk pszczeli (pl) – pochodzenia zwierzęcego. Biały wosk pszczeli otrzymywany poprzez oczyszczanie żółtego wosku (Cera flava). Wykazuje działanie lekko emulgujące. Krem z dodatkiem wosku pszczelego jest twardszy, przyczepniejszy, uchwytniejszy i zwarty. Działa wygładzająco i natłuszczająco, tworzy ochronny, stabilny film. Używany najczęściej do produkcji: szminek i innych produktów pielęgnujących usta; emulsji przy pękającej skórze; preparatów do pielęgnacji skóry niemowląt.

Benzophenone-3 – inaczej oxybenzone; pochodzenia chemicznego. Bladożółty proszek, UV-absorbent rozpuszczalny w tłuszczach. Substancja przeciwsłoneczna, filtrująca promieniowanie UVA i UVB, chroniąca skórę przed przedwczesnym starzeniem i poparzeniem słonecznym.  U osób wrażliwych może wywołać alergie. Podejrzany o podobne działanie jak hormony. Jest wchłaniany przez skórę. W czasie badań wykazał swoją obecność w mleku matki.

Benzyl Alkohol – alkohol aromatyczny . Imituje zapach jaśminu. Znajduje się na liscie potencjalnych alergenów. Funkcja w kosmetyku: substancję tę w kosmetykach stosuje się jako:
substancję konserwującą, która uniemożliwia rozwój i przetrwanie mikroorganizmów w czasie przechowywania produktu. Chroni również kosmetyk przed nadkażeniem bakteryjnym, które możemy wprowadzić przy codziennym użytkowaniu produktu (np.nabierając krem palcem); składnik kompozycji zapachowych; rozpuszczalnik dla innych substancji hydrofilowych zawartych w kosmetyku; regulator lepkości, rozrzedza preparat kosmetyczny.

Benzyl Salicylate – pochodzenia chemicznego. Substancja występująca w postaci bezbarwnej do jasnożółtej cieczy o balsamicznym, słodkim, kwiatowym zapachu. Środek nierozpuszczalny w wodzie, rozpuszczalny w alkoholu i w oleju. W kosmetyce stosowany jako substancja zapachowa lub środek absorbujący promienie słoneczne (UVB). Składnik o działaniu lekko znieczulającym. [1] Znajduje się na liście potencjalnych alergenów. Funkcja w kosmetyku: składnik kompozycji zapachowych. Obecność substancji musi być uwzględniona w wykazie składników (INCI), gdy jej stężenie przekracza: 0,001 % w produkcie niespłukiwanym; 0,01 % w produkcie spłukiwanym.

Betaine – Pochodzenia różnego. Substancja o wyglądzie białego, krystalicznego proszku lub białych kryształów mających słaby, charakterystyczny zapach.  Składnik zachowujący/przechowujący wilgoć, używany najczęściej w produktach do pielęgnacji włosów. Jego zadaniem jest ułatwiać rozczesywanie i zapobiegać elektryzowaniu się włosów. Jest również regulatorem lepkości w końcowym produkcie (zmniejsza lub podwyższa).

Butylphenyl Methylpropional – składnik kompozycji zapachowych

Butyrospermum Parkii (Shea Butter) – pochodzenia roślinnego. Afrykańskie drzewo Butyrospermum Parkii Kotschy, z którego owoców (orzechów) otrzymywany jest, poprzez tłoczenie, tłuszcz. Owoce te zawierają do 50% cennego tłuszczu. Surowe masło shea ma wygląd zielono-żółtawy, masa ta jest miękka, ciągnąca, o typowym nieprzyjemnym zapachu, dlatego też w takiej formie jest nie do użycia. Do celów kosmetycznych używane jest masło shea w postaci rafinowanej, które ma wygląd biały lub delikatnie żółtawy, lekko uziarniony. Masło Shea bogate jest w naturalną alantoinę, witaminę E, prowitaminę A, posiada lekki (3-4) filtr ochronny (UVB). Jest tłuszczem, który daje konsystencję w emulsjach, dzięki czemu stwarza śmietankowy, stabilny produkt kosmetyczny. Jego bogaty skład czyni go również substancją aktywną.


C13-14 Isoparaffin – Pochodzenia chemicznego. Isoparaffin (izoparafina) to określenie węglowodorów, które są płynne, ponieważ posiadają w molekułach rozgałęzione łańcuchy. Otrzymywane syntetycznie poprzez przeróbkę ropy naftowej. W kosmetykach znajduje zastosowanie jako rzadki lipid, lekko rozprowadzający się na skórze. Jest to substancja natłuszczająca, nawilżająca, wygładzająca, nadająca skórze miękkość, elastyczność i gładkość.

Camellia Oleifera (Green Tea) Leaf Extract – wyciąg z liści kamelii olejodajnej (zielonej herbaty)

Caprylyl Glycol – jeśli jest stosowany na skórę w stanie czystym, może być komedogenny, czyli sprzyjać powstawaniu zaskórników. Zastosowany w preparatach do pielęgnacji skóry i włosów tworzy na powierzchni warstwę okluzyjną (film), która zapobiega nadmiernemu odparowywaniu wody z powierzchni (jest to pośrednie działanie nawilżające), przez co kondycjonuje, czyli zmiękcza i wygładza skórę i włosy. W preparatach myjących stosowany jako substancja renatłuszczająca.

Centaurea Cyanus Flower Water – woda z kwiatów chabra bławatka. Roślina zawiera głównie flawonoidy, w tym antocyjany i sole mineralne. Występuje powszechnie w Europie. Działanie kosmetyczne: substancja aktywna o działaniu kosmetycznym. Działa przeciwzapalnie, co ma szczególne znaczenie w preparatach do cery tłustej i trądzikowej. Wykazuje działanie przeciwłupieżowe, powszechnie stosowana w preparatach do pielęgnacji skóry głowy. W związku z tym, że zawiera flawonoidy spowalnia procesy starzenia się skóry.

Cetearyl Alcohol – pochodzenia różnego. Alkohol cetearylowy jest mieszaniną alkoholi tłuszczowych, składa się z alkoholu cetylowego i alkoholu stearylowego. Biała, woskowata substancja używana jako: zmiękczacz i regulator lepkości; stabilizator emulsji; dodatek do przezroczystych składników kosmetycznych w celu zmętnienia, aby utrudnić przenikanie światła. Substancja natłuszczająca, nadająca skórze miękkość, elastyczność i gładkość.

CI 15850 – Pochodzenia chemicznego. Barwnik czerwony nierozpuszczalny w wodzie, używany najczęściej do lakierów do paznokci i szminek.  Może zawierać pozostałości aniliny i jej pochodnych.

CI 17200 – Pochodzenia chemicznego. Czerwono-niebieski, azowy barwnik dozwolony do stosowania we wszystkich kosmetykach.  Może zawierać pozostałości aniliny i jej pochodnych.

CI 19140 – pochodzenia chemicznego. Cytrynowożółty, azowy, rozpuszczalny w wodzie barwnik. Używany m.in. w kosmetyce, w przemyśle spożywczym jak i do farbowania lekarstw. Składnik mocno alergizujący. Najczęściej wywołuje alergie u osób, które nie tolerują aspiryny (kwas acetylosalicylowy) lub są alergikami. Mogą wystąpić objawy takie jak wysypka, złuszczenie skóry, problemy z oddychaniem i wzrokiem. Może tworzyć fenylohydrazynę.

CI 40800 – Betakaroten – pochodzenia różnego. Żółto-pomarańczowy barwnik, naturalna substancja przeciwutleniająca, występująca m.in. w marchwi. Często otrzymywany syntetycznie.

CI 42090 – pochodzenia chemicznego. Barwnik niebieski. Czerwono-fioletowe granulki z połyskiem metalicznym rozpuszczalne w wodzie i etanolu (nierozpuszczalne w olejach roślinnych). Barwnik, który stosowany jest m.in. w kosmetykach (z wyjątkiem okolic oczu).

CI 45410 – pochodzenia chemicznego. Barwnik niebiesko-czerwony. Ceglastoczerwony do brązowy proszek umiarkowanie rozpuszczalny w wodzie (1-10%). Dozwolony do stosowania w kosmetykach.

Citral – Imituje zapach cytryny. Znajduje się na liście potencjalnych alergenów. Funkcja w kosmetyku: składnik kompozycji zapachowych. Bezpieczeństwo: obecność substancji musi być uwzględniona w wykazie składników (INCI), gdy jej stężenie przekracza: 0,001 % w produkcie niespłukiwanym; 0,01 % w produkcie spłukiwanym.

Citric Acid – pochodzenia różnego. Przejrzysta, lepka ciecz, stabilna w normalych warunkach, otrzymywana poprzez estryfikacje i acetylacje kwasu cytrynowego. Używana jako zapach lub emulsja zapachowa. Jest również uplastyczniaczem lub rozpuszczalnikiem nośników dozwolonym w: dodatkach do żywności oraz materiałów mających kontakt z żywnością; medycynie, farmaceutyce; polimerach (szczególnie celulozy); sprayach do włosów i w aerozolach. Acetyl Triethyl Citrate jest substancją tworzącą ochronny, stabilny film na skórze, włosach, paznokciach.

Citronellol – imituje zapach róży i geranium. Znajduje się na liście potencjalnych alergenów. Funkcja w kosmetyku: składnik kompozycji zapachowych. Obecność substancji musi być uwzględniona w wykazie składników (INCI), gdy jej stężenie przekracza: 0,001 % w produkcie niespłukiwanym; 0,01 % w produkcie spłukiwanym.

Citrus Aurantifolia (Lime) Fruit Extract – wyciąg z limonki

Citrus Grandis (Grapefruit) Peel Oil – olejek grejpfrutowy

Cocamidopropyl Betaine (CAPB) – jeżeli występuje samodzielnie w produkcie wówczas nie jest szkodliwy.

Coumarin – Benzopiron/ Kumaryna – związek organiczny z grupy laktonów o przyjemnym zapachu wysuszonej trawy. Występuje w wielu roślinach z rodziny traw, storczykowatych, motylkowatych, jasnotowatych. Funkcja w kosmetyku: składnik kompozycji zapachowych.

Cucumis Sativus (Cucumber) Fruit Extract – wyciąg z ogórka

Cyclodextrin – w przemyśle kosmetycznym i artykułów higienicznych cyklodekstryny stosowane są do pochłaniania czy stopniowego uwalniania zapachów.

Cyclomethicone – pochodzenia chemicznego. Substancja o wielostronnym zastosowaniu/działaniu: ma za zadanie regulować lepkość w końcowym produkcie (zmniejszać lub podwyższać); zapewnia prawidłową ochronę, nawilżanie i natłuszczanie; jako środek rozpuszczający wykorzystywany do rozpuszczenia określonej substancji w produktach do pielęgnacji włosów ma za zadanie ułatwić rozczesywanie i zapobiegać elektryzowaniu się włosów.


Diazolidinyl Urea – pochodzenia chemicznego. Środek konserwujący mający za zadanie chronić przed zepsuciem przez mikroorganizmy i utrzymać jakościowo dany produkt w jak najlepszym stanie.

Dimethicone – emolient tzw. suchy, niekomedogenny (nie powoduje powstawania zaskórników), czyli tworzy na powierzchni skóry film, który ogranicza ucieczkę wody z naskórka. Substancja kondycjonująca włosy: poprawia rozczesywanie na mokro i na sucho, zapobiega splątywaniu, wygładza włosy, wykazuje działanie antystatyczne, dzięki czemu zapobiega elektryzowaniu się włosów. Ponadto z powodu dużych cząsteczek nie penetruje w głąb skóry.

Dimethiconol – emolient tzw. suchy. Zastosowany w preparatach do pielęgnacji skóry i włosów tworzy na powierzchni warstwę okluzyjną (film), która zapobiega nadmiernemu odparowywaniu wody z powierzchni (jest to pośrednie działanie nawilżające), przez co kondycjonuje, czyli zmiękcza i wygładza skórę i włosy. Nadaje połysk. Wykazuje działanie regenerujące. Substancja stosowana jako renatłuszczająca w preparatach myjących.

Disodium EDTA –  pochodzenia chemicznego. Substancja krystaliczna tworząca kompleksy chelatowe (za pomocą 4 atomów tlenu i 2 atomów azotu) z jonami większości metali. Środek chelatujący (związki organiczne), który dodaje się do produktów kosmetycznych, aby mógł wytworzyć z jonami metali kompleks (całość) przez co może wpłynąć na stabilność i/lub wygląd kosmetyków. Składnik używany także jako regulator lepkości w końcowym produkcie (zmniejsza lub podwyższa). [1] Często jednak zanieczyszczony i działa kancerogennie. Podrażnia skórę i błony śluzowe. Nie stosować w czasie laktacji i ciąży.

Drometrizole Trisiloxane – pochodzenia chemicznego. UV-absorbent, substancja przeciwsłoneczna, filtrująca promieniowanie UVA i UVB, chroniąca skórę przed przedwczesnym starzeniem, a także poparzeniem słonecznym. [1] Składnik dozwolony do stosowania w kosmetykach w ograniczonym stężeniu. Znajduje się na liście substancji promieniochronnych dozwolonych do stosowania z ograniczeniami w produktach kosmetycznych. Jego maksymalne dopuszczalne stężenie to 15%.


Ethylparaben – pochodzenia chemicznego. Ethylparaben należy do najczęstszych środków konserwujących. Środek konserwujący, który przeważnie stosowany/kombinowany jest z innymi parabenami i/lub fenoksyetanolem (phenoxyethanol) do produktów kosmetycznych. Działa w słabym kwaśnym zakresie (wartości pH) przeciw drożdżom i pleśni, mniej skuteczny przeciw bakteriom. Bardzo źle rozpuszczalny w wodzie. Może wywoływać alergie. [1] Substancja konserwująca, która uniemożliwia rozwój i przetrwanie mikroorganizmów w czasie przechowywania produktu. Chroni również kosmetyk przed nadkażeniem bakteryjnym, które możemy wprowadzić przy codziennym użytkowaniu produktu (np.nabierając krem palcem). Składnik dozwolony do stosowania w kosmetykach w ograniczonym stężeniu.

Eugenol – Imituje zapach goździków. Znajduje się na liście 26 potencjalnych alergenów. Działanie kosmetyczne: działanie antyseptyczne. Funkcja w kosmetyku: składnik kompozycji zapachowych na skórze i rumień. U niektórych osób powoduje alergiczne kontaktowe .

Fucose – brak danych. Słyszałam jedynie, że jest to cukier nazywany także antyalergenem;


Geraniol – imituje zapach pelargonii. Znajduje się na liście potencjalnych alergenów. Funkcja w kosmetyku: składnik kompozycji zapachowych. Obecność substancji musi być uwzględniona w wykazie składników (INCI), gdy jej stężenie przekracza: 0,001 % w produkcie niespłukiwanym; 0,01 % w produkcie spłukiwanym.

Glycerin – pochodzenia różnego. Gliceryna może mieć pochodzenie zwierzęce (łój), roślinne (oleje – kwasy tłuszczowe) a także petrochemiczne (ropa naftowa). Słodkawa w smaku, przejrzysta ciecz o konsystencji syropu. Z powodu swojej struktury należy do alkoholi. Substancja bardzo dobrze rozpuszczalna w wodzie i alkoholu (we wszystkich proporcjach), nierozpuszczalna w tłuszczach. Używana w kosmetyce głównie jako środek utrzymujący wilgoć. Jest substancją wchodzącą w skład naturalnego czynnika nawilżającego, sprawia, że skóra jest miękka, elastyczna i gładka.

Glycine Soja (Soybean) Oil – olej sojowy.

Goat Milk Extract – ekstrakt z koziego mleka.

Grape /strongSeed Oil – olej z pestek z winogrona.


Hamamelis Virginiana Distillate – destylat z oczaru wirginijskiego, Wykazuje działanie przeciwzapalne, przeciwbakteryjne. Stosowany w preparatach do cer trądzikowych. Ze względu na zawartość garbników działa ściągająco, przyspiesza gojenie się ran, działa regenerująco.

Helianthus Annuus Seed Oil –  olej z nasion słonecznika jest bogatym źródłem niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT), głównie kwasu linolowego oraz witaminy E. Działanie kosmetyczne: emolient tłusty. Zastosowany w preparatach do pielęgnacji skóry, tworzy na powierzchni naskórka warstwę okluzyjną, która zapobiega nadmiernemu odparowywaniu wody z powierzchni skóry (jest to pośrednie działanie nawilżające). Ponadto tworzy wyczuwalny film, który wygładza powierzchnię naskórka. Wykazuje działanie regenerujące naskórek.

Hexyl Cinnamal – imituje zapach jaśminu. Znajduje się na liście potencjalnych alergenów. Funkcja w kosmetyku: składnik kompozycji zapachowych. Obecność substancji musi być uwzględniona w wykazie składników (INCI), gdy jej stężenie przekracza: 0,001 % w produkcie niespłukiwanym; 0,01 % w produkcie spłukiwanym.

Hexylene Glycol – środek konserwujący, pochodzenia chemicznego używany najczęściej jako zmiękczacz lub środek utrzymujący wilgotność. Może wywoływać alergie.

Hyaluronic Acid – pochodzenia różnego. Kwas hialuronowy – polisacharyd, przezroczysta, gęsta, rozpuszczalna w wodzie ciecz, składnik wszystkich organizmów żywych, jeden z najsilniejszych substancji nawilżających. Do niedawna używano w kosmetyce kwasu hialuronowego pozyskiwanego z produktów naturalnych (grzebienie kogucie, pępowina). Obecnie coraz częściej uzyskiwany jest on metodami biotechnologicznymi. Ponad połowa, całego kwasu h/pialuronowego znajduje się w skórze, jest istotnym elementem tkanki łącznej. Dzięki wyjątkowej zdolności zatrzymywania wody (wiąże 40 razy więcej wody niż sam waży), posiada bardzo dobre własności nawilżające i chroniące naskórek przed utratą wody. Kwas hialuronowy jest nietoksyczny, niedrażniący i nie uczulający.

Hydrogenated Jojoba Oil – uwodniony olej jojoba.

Hydrolyzed Soy Protein – substanCitrus Aurantifolia (Lime) Fruit Extractcja filmotwórcza, odpowiedzialna za utrzymywanie wody w naskórku. Stosowana jest w preparatach myjących w celu ograniczenia potencjalnego działania drażniącego substancji jak np. Sodium Laureth Sulfate.

Hydroxyethylcellulose – modyfikator reologii (zmienia konsystencję) -zagęstnik, zwiększa lepkość preparatu, dzięki czemu wpływa także na stabilność piany.


Isopropyl Palmitate – jest stosowany na skórę w stanie czystym, może sprzyjać powstawaniu zaskórników, oraz tworzy na powierzchni warstwę ochronną, która zapobiega nadmiernemu odparowywaniu wody z powierzchni, czyli zmiękcza i wygładza skórę i włosy.


Laureth-7 – nierozpuszcza się całkowicie w wodzie. Wrażliwa na zmiany pH – w niskim pH jest stabilna, w wysokim ulega rozpadowi (hydrolizie). Odporna na twardą wodę, zawierającą głównie jony wapnia i magnezu. Substancja zwilżająca – ułatwia kontakt mytej powierzchni z roztworem myjącym, przez co ułatwia usuwanie zanieczyszczeń z powierzchni skóry i włosów. Funkcja w kosmetyku: Emulgator O/W, składnik umożliwiający powstanie emulsji. Emulsja to forma fizykochemiczna, która powstaje przez połączenie (wymieszanie) fazy wodnej z fazą olejową. Przykładem emulsji kosmetycznych są kremy, mleczka, balsamy.

Limonene – Jednopierścieniowy weglowodór terpenowy. Imituje zapach skórki cytrynowej. Znajduje się na liście potencjalnych alergenów. W kosmetyku pełni funkcje zapachowe.

Linalool – imituje zapach konwalii. Znajduje się na liście potencjalnych alergenów. W kosmetyku pełni funkcje zapachowe.


Methyl Gluceth-20 – brak informacji. Jest czynnikiem wiążącym wodę.

Methylchloroisothiazolinone – pochodzenia chemicznego. Środek konserwujący, który w emulsji już w niewielkiej ilości hamuje rozwój bakterii i grzybów. Używana w ilościach 7,5ppm, gdzie przy tej dawce nie powinna wywoływać alergii. Ogólnie substancja mocno alergizująca i oddziałująca na układ nerwowy.

Methylisothiazolinone – substancja konserwująca, która uniemożliwia rozwój i przetrwanie mikroorganizmów w czasie przechowywania produktu. Chroni również kosmetyk przed nadkażeniem bakteryjnym, które możemy wprowadzić przy codziennym użytkowaniu produktu (np.nabierając krem palcem).

Methylparaben – Pochodzenia chemicznego. Środek konserwujący najczęściej używany z innymi parabenami i/lub fenoksyetanolem do produktów kosmetycznych. Działanie jego jest w lekko kwaśnym zakresie (pH) przeciw drożdżom i pleśni, mniej skuteczny przeciwko bakteriom. Bardzo źle rozpuszczalny w wodzie. Należy do najczęściej używanych konserwantów. Środek wywołujący alergie. [1] Powoduje alergiczne stany zapalne skóry (wyprysk kontaktowy = eczema) typu pokrzywki, rumienia i strupków po pęknięciu pęcherzyków. Wchłania się ze skóry do krwi i limfy działając ogólnie. Szczególnie łatwo przenika przez skórę w pachwinach, klatce piersiowej, szyi i w okolicach narządów płciowych. Działa estrogennie. Może niekorzystnie wpływa/strong/span – pochodzenia chemicznego. Środek kons/perwujący, który w emulsji już w niewielkiej ilości hamuje rozwój bakterii i grzybów. Używana w ilościach 7,5ppm, gdzie przy tej dawce nie powinna wywoływać alergii. Ogólnie ć na rozwój zarodka i płodu u kobiet ciężarnych. Na mężczyzn działa feminizująco. Nie stosować w czasie laktacji i ciąży.

Milk Solids – brak informacji.

Mineral Oil – znane pod nazwą Paraffinum Liquidum; Pochodzenia chemicznego. Mieszanina płynnych, długołańcuchowych, nasyconych węglowodorów, które otrzymywane są z ropy naftowej. Składnik, który:  w produktach do pielęgnacji włosów ma za zadanie ułatwiać rozczesywanie i zapobiegać elektryzowaniu się włosów; jest substancją – pochodzenia chemicznego. Polimer na bazie sztucznej żywicy. Kwas akrylowy, który został znaleziony w różnych rodzajach alg. Substancja żelująca dla fazy wodnej do stabilizacji emulsji. Posiada mocne bakteriobójcze działanie. Środek tworzący ochronny, stabilny film na skórze, włosach i paznokciach. Używany jak główny składnik, do maści, dający konsystencje. W produktach do pielęgnacji włosów ma za zadanie ułatwić rozczesywanie i zapobiegać elektryzowaniu się włosów. [1]ca, o typowym nieprzyjemnym zapachu, dlatego też w takiej formie jest nie do użycia. Do celów kosmetycznych używane jest masło shea w postaci rafinowanej, które ma wygląd biały lub delikatnie żółtawy, lekko uziarniony.


NMF – Natural Moisturizing Factor, czyli naturalny czynnik nawilżający skórę. Jest wytwarzany w naskórku i umiejscowiona pomiędzy komórkami i na powierzchni samego naskórka, tworząc płaszcz wodno-lipidowy. NMF to aż do 30 % całkowitej masy warstwy rogowej naskórka, dlatego jest to substancja tak ważna dla skóry. Sam NMF działa nawilżający. [moje]


Panthenol – hydrofilowa substancja nawilżająca. Substancja aktywna, wywołuje efekt kosmetyczny na skórę: działanie przeciwzapalne, przyspiesza procesy regeneracji naskórka. Pantenol wykorzystywany jest w preparatach do pielęgnacji skóry i włosów, dzięki zdolności wnikania w ich strukturę. Nadaje skórze uczucie gładkości.

Paraffinum Liquidum – patrz. Mineral Oil.

Parfum – Fragrance -pochodzenia różnego. Skomplikowana mieszanina naturalnych i syntetycznych środków zapachowych, która dodawana jest do preparatów kosmetycznych w celu nadania im określonej, przyjemnej woni lub pokrycia zapachów innych składników (z reguły substancji o charakterystycznym lub niemiłym zapachu).

PEG-20 Stearate – pochodzenia różnego. Syntetyczny polimer otrzymywany z tlenku etylenu i kwasów tłuszczowych. Monoester kwasu stearynowego z glikolem polietylenowym (PEG składającym się z 20 grup glikoli polietylenowych). Składnik, który: jest substancją aktywnie myjącą, odpowiedzialną za gruntowne oczyszczanie skóry i włosów; wchodzi w skład naturalnego czynnika nawilżającego, wnika do płaszcza lipidowego, wbudowywuje się, przyciąga i wiąże cząsteczki wody w warstwie rogowej skóry; jest emulgatorem w emulsjach typu O/W (olej w wodzie). [1] Emulgator O/W, składnik umożliwiający powstanie emulsji.

PEG-40 Hydrogenated Castor Oil – Substancja odtłuszczająca usuwająca zanieczyszczenia tłuszczowe z powierzchni skóry. Emulgator O/W, składnik umożliwiający powstanie emulsji. Emulsja to forma fizykochemiczna, która powstaje przez połączenie (wymieszanie) fazy wodnej z fazą olejową. Przykładem emulsji kosmetycznych są kremy, mleczka, balsamy. Ponadto pełni rolę solubilizatora, czyli umożliwia wprowadzenie do roztworu wodnego substancji nierozpuszczalnych lub trudno rozpuszczalnych w wodzie, np. kompozycje zapachowe, wyciągi roślinne, substancje tłuszczowe.

Pentylene Glycol – substancja nawilżająca. Humektant – zapobiega wysychaniu preparatu kosmetycznego oraz krystalizacji przy ujściu butelki.

Phenoxyethanol – substancja konserwująca, która uniemożliwia rozwój i przetrwanie mikroorganizmów w czasie przechowywania produktu. Chroni również kosmetyk przed zakażeniem bakteryjnym, które możemy wprowadzić przy codziennym użytkowaniu produktu (np.nabierając krem palcem). [3]  Ciecz o mocno kwiatowym zapachu, lekko rozpuszczalna w wodzie, dodawana do kosmetyków jako środek konserwujący. Najczęściej używana jako substancja rozpuszczająca dla innych konserwantów (parabeny) lub wspomagająca ich działanie (methyldibromo glutaronitrile). Maksymalne dopuszczalne stężenie to 1%. Działa w środowisku kwaśnym (pH). [1]  Substancja wywołuje wypryski ipokrzywkę na skórze.

Plant Glycerin – gliceryna roślinna; Hydrofilowa substancja nawilżająca. Ma zdolność przenikania przez warstwę rogową naskórka, dzięki czemu pełni rolę promotor przenikania – ułatwia w ten sposób transport innych substancji w głąb skóry.

Poloxamer 184 – niejonowa substancja powierzchniowo czynna. Niewrażliwa na zmiany pH. Ploxamery są to polimery zbudowane z bloku polioksyetylenu, po którym następuje blok polioksypropylenu, a następnie ponownie blok polioksyetylenu. Średni numer jednostek polioksyetylenu i polioksypropylenu różni się na podstawie numeru powiązanego z polimerem. Działanie kosmetyczne: substancja myjąca – usuwa zanieczyszczenia z powierzchni skóry i włosów. Funkcja w kosmetyku: emulgator O/W, składnik umożliwiający powstanie emulsji. Emulsja to forma fizykochemiczna, która powstaje przez połączenie (wymieszanie) fazy wodnej z fazą olejową. Przykładem emulsji kosmetycznych są kremy, mleczka, balsamy. Pełni rolę modyfikatora właściwości reologicznych (czyli poprawia konsystencję powodując wzrost lepkości) w preparatach myjących, zawierających anionowe substancje powierzchniowo czynne, dzięki tworzeniu tzw. mieszanych miceli. Ponadto stosowany jako rozpuszczalnik dla substancji hydrofilowych zawartych w kosmetykach.

Polyacrylamide – pochodzenia chemicznego. Polimer na bazie sztucznej żywicy. Składnik, który: tworzy ochronny, stabilny film na skórze, włosach, paznokciach; jest środkiem zmniejszającym lepkość kosmetyków; w produktach do pielęgnacji włosów ma za zadanie ułatwiać rozczesywanie i zapobiegać elektryzowaniu się włosów; jest substancją żelującą dla fazy wodnej, do stabilizacji emulsji.

Polyethylene – substancja stosowana jako ścierniwo. Stosowany w pilingach jako substancja ścierająca zrogowaciały naskórek, a także w pastach do zębów. Polietylen nieskocząsteczkowy tworzy na powierzchni skóry i włosów film, który ogranicza nadmierną utratę wody z powierzchni, dzięki czemu kondycjonuje, czyli zmiękcza i wygładza naskórek i włosy. Funkcja w kosmetyku: modyfikator reologii – wpływa na konsystencję, powoduje wzrost lepkości fazy olejowej preparatu.

Propylene Glycol – Glikol propylenowy jest cieczą oleistą, bezbarwna i bezwonną, otrzymywaną z ropy naftowej, podobną do gliceryny. Substancja rozpuszczalna w wodzie, alkoholu i acetonie. W wyższych stężeniach działa konserwująco, obniżając aktywność wodną. Jest dobrym rozpuszczalnikiem dla estru etylowego kwasu p-hydroksybenzoesowego (PHB-ester) w emulsjach (tzn. wzmacnia siłę rozpuszczania fazy wodnej i zapobiega „wywędrowaniu” parabenów z fazy tłuszczowej, gdzie są nieskuteczne). Znajduje zastosowanie m.in. w przemyśle tworzyw sztucznych, kosmetycznym, papierniczym. Jest substancją, którą najczęściej używa się w kosmetyce (w emulsjach i pastach do zębów) jako składnik utrzymujący wilgotność. Środek ekstakcyjny do produkcji ekstraktów roślinnych. Jest również rozcieńczalnikiem do gęstych tensydów. Może powodować podrażnienia.

Propylparaben – patrz. Methylparaben.


Rosa Canina (Rose Hips) Fruit Extract – wyciąg z owoców dzikiej róży – źródło witaminy C (działającej antyoksydacyjnie i rewitalizująco, wzmacnia i uszczelnia naczynia krwionośne, rozjaśnia cienie pod oczami), regeneruje skórę, wygładza i odżywia.

Rosa Gallica Extract – ekstrakt z róży francuskiej, brak informacji.

Rhodiola rosea Root Extract – wyciąg z różeńca górskiego – naturalne źródło witamin, szczególnie bogaty w witaminę C, jest silnym naturalnym antyoksydantem, który usuwa ślady stresu i zmęczenia.


Salix Alba (Willow) Bark Extract – wyciąg z liści i kory wierzby białej, wykazuje działanie przeciwzapalne, antyoksydacyjne, ściągające.

Saponaria Officinalis Root Extract – ekstrakt z mydlicy lekarskiej – o działaniu przeciwzapalnym, przeciwbakteryjnym, i przeciwgrzybicznym, są pomocne w leczeniu chorób skóry, takich jak trądzik, egzemy, owrzodzenia, opryszczka, a także przy łojotokowym zapaleniu skóry głowy, łupieżu i  wypadaniu włosów.

Silica – krzemionka; substancja czyszcząca i polerująca w pastach do zębów. W kosmetykach przeznaczonych do cer przetłuszczających się i mieszanych wykorzystywana jako substancja matująca. Popularny wypełniacz. Poprawia właściwości aplikacyjne kosmetyków pudrowych, poprawia ich przyczepność oraz ułatwia rozprowadzenie. Stabilizator emulsji (np. kremów), przedłuża trwałość kosmetyków, zapobiega przed rozwarstwianiem.

Sodium Benzoate – substancja konserwująca, która uniemożliwia rozwój i przetrwanie mikroorganizmów w czasie przechowywania produktu. Chroni również kosmetyk przed nadkażeniem bakteryjnymnie żółtawy, lekko uziarniony. Masło Shea bogate jest w naturalną alantoinę, witaminę E, prowitaminę A, posiada lekki (3-4) filtr ochronny (UVB). Jest tłuszczem, który daje konsystencję w emulsjach, dzięki czemu stwarza śmietankowy, stabilny produkt kosmetyczny. Jego bogaty skład czyni go również substancją aktywną. Masło Shea ma właściwości wygładzające, natłuszczające, nawilżające, sprawia, ze skóra jest elastyczna, miękka i gładka. Znajduje zastosowanie w emulsjach wszelkiego rodzaju, balsamach, maściach przy suchej, wrażliwej, dojrzałej skórze, do kremów ochronnych, przy chorobach skóry jak np. łuszczyca.

Sodium Cocoyl Apple Amino Acids – brak informacji.

Sodium Chloride – jest to substancja stosowana w preparatach do higieny jamy ustnej jako substancja polerująca oraz redukująca nieprzyjemny zapach. Wpływa na konsystencję kosmetyków myjących – powoduje wzrost lepkość w preparatach zawierających anionowe substancje powierzchniowo czynne.

Sodium Hydroxide – substancja higroskopijna, czyli rozpuszczalna w wodzie. Rozpuszczanie wodorotlenu sodu w wodzie odbywa się z wydzieleniem ciepła. Pełni funkcję regulatora pH. Dozwolony do stosowania w ograniczonym stężeniu (lista substancji dozwolonych do stosowania w kosmetykach wyłącznie w ograniczonej ilości, zakresie i warunkach stosowania): maksymalne stężenie dopuszczalne do stosowania w produktach do usuwania skórek wokół paznokci to 5%; w produktach ogólnych do prostowania włosów to 2%, w stosowaniu profesjonalnym to 4,5%; jako regulator pH w depilatorach pH< 12,7; w innych zastosowaniach jako regulator pH to pH<11.

Sodium Laureth Sulfate – obecnie są niemal w każdym toniku, balsamie, żelu myjącym, zmywaczu, szamponie i płynie do kąpieli. Powodują przesuszenie skóry, zaburzają wydzielanie łoju i potu, upośledzają czynności gruczołów apokrynowych, podrażniają skórę, wywołują świąd i wypryski. Przyczyniają się do powstawania plam, guzków zapalnych i cyst ropnych (w tym prosaków). Powodują podrażnienie oczu i zapalenie spojówek. W razie dostania się do jamy nosowej, np. podczas mycia powodują nieżyt nosa. Przenikają ze skóry do krwi wywołując działanie ogólne. Ulegają kumulacji w ustroju. Są metabolizowane w wątrobie. Uszkadzają układ nerwowy i układ odpornościowy skóry. Obniżają stężenie estrogenów, mogą wzmagać niekorzystne objawy menopauzy. Wcierane w piersi i narządy płciowe mogą indukować nowotwory i uszkadzać spermatogenezę oraz owogenezę.

Stearic Acid – kwas stearynowy; otrzymywany z naturalnych tłuszczów, olejów, wosków (najczęściej z łoju wołowego) w postaci estrów z gliceryną. Najczęściej używana jako mieszanina z kwasem palmitynowym. Składnik, który: stabilizuje emulsje, jest emulgatorem i środkiem pieniącym w mydłach, ma własności aktywnie myjące, gruntownie oczyszcza skórę, w preparatach do układania i pielęgnacji włosów używany jest jako substancja wytwarzająca pianę chroni przed wysuszeniem.


Tetrasodium EDTA – sól tetrasodowa kwasu wersenowego; substancja rozpuszczalna w wodzie, stabilna chemicznie; Funkcja w kosmetyku: pełni rolę sekwestranta, czyli substancji, która kompleksuje jony metali. Dzięki temu zwiększa trwałość kosmetyku oraz jego stabilność.

Titanium Dioxide – dwutlenek tytanu; naturalna substancja produkowana z czarnej rudy tytanu, biały barwnik występujący w postaci bezzapachowego, białego proszku, który nie rozpuszcza się w wodzie, rozpuszczalny w olejach. Dwutlenek tytanu jest nietoksyczny, odporny na światło. Substancja spełniająca kilka zadań: stosowan a w pastach do zębów jako barwnik, w kosmetykach kolorowych jako rozjaśni/span/p- ekstrakt z mydlicy lekarskiej – o działaniu przeciwzapalnym, przeciwbakteryjnym, i przeciwgrzybicznym, są pomocne w leczeniu chorób skóry, takich jak trądzik, egzemy, owrzodzenia, opryszczka, a także przy łojotokowym zapaleniu skóry głowy, łupieżu i  wypadaniu włosów. [moje]acz m.in. pudrów, szminek czy podkładów ; w mikronizowanej (drobno zmielonej) formie używana jako filtr przeciwsłoneczny (UVA i UVB) w kremach, mleczkach, lotionach do ciała, skutecznie chroni przed poparzeniem słonecznym i przedwczesnym starzeniem skóry. Szczególne zastosowanie znajduje w kosmetykach dla dzieci i osób o wrażliwej skórze używana jako dodatek do przezroczystych składników kosmetycznych w celu zmętnienia, aby utrudnić przenikanie światła jako zagęszczacz w emulsjach. [1] Składnik dozwolony do stosowania w kosmetykach w ograniczonym stężeniu. Znajduje się na liście substancji promieniochronnych dozwolonych do stosowania z ograniczeniami w produktach kosmetycznych. Jego maksymalne dopuszczalne stężenie to 25%.

Tocopherol – witamina E w czystej formie; substancja o działaniu przeciwutleniającym, hamuje procesy starzenia się skóry wywoływane np. promieniowaniem UV lub dymem papierosowym. Witamina E wykazuje zdolność wbudowywania się w struktury lipidowe błon komórkowych i cementu międzykomórkowego warstwy rogowej, dzięki czemu wzmacnia barierę naskórkową. Wzmocnienie bariery naskórkowej nie tylko utrudnia wnikanie substancji obcych i zapobi ega podrażnieniom, ale także hamuje TEWL (transepidermalną utratę wody) dzięki czemu wpływa na poprawę nawilżenia skóry. Zapobiega powstawaniu stanów zapalnych, wzmacnia ściany naczyń krwionośnych i poprawia ukrwienie skóry. Zapobiega lub w znaczny sposób ogranicza szybkość zachodzenia procesu utleniania zawartych w kosmetyku składników tłuszczowych, np. niektórych cennych olejów roślinnych. Dodatek antyoksydantów zapewnia trwałość produktów, wydłuża ich przydatność do użycia, zabezpiecza przed powstawaniem nieprzyjemnego zapachu, zmianami barwy oraz konsystencji produktu gotowego.

Tocopheryl Acetate – pochodzenia różnego. Vitamina E otrzymywana najczęściej syntetycznie, związana z estrem kwasu octowego (dla lepszej stabilności). Występuje w postaci przejrzystej, lekko zielono-żółtawej, bezzapachowej, lepkiej cieczy, która rozpuszcza się w oleju i w alkoholu. Tokoferol acetat jest w przeciwieństwie do czystej witaminy E stabilniejszy wobec ciepła i tlenu. Ceniony za swoje właściwości wolnorod/spanSulphide-Sulphide Hydrogen Salty Mineral Water nikowe (zwalcza wolne rodniki), które powstają np. poprzez promieniowanie UV, zatem zapobiega niszczeniu cząsteczek komórek tłuszczowych. Wygładza zmarszczki (zapobiega ich pogłębianiu), sprawia, że skóra jest elastyczna i dobrze nawilżona. Tokoferol acetat jest bardzo często stosowany w produktach kosmetycznych (właściwie powinien zawierać go każdy kosmetyk). Przeznaczony jest dla każdego typu skóry i włosów, ale szczególnie polecany przy bardzo suchej, uszkodzonej przez słońce, dojrzałej skórze. Działa hamująco na zapalenia, leczniczo, posiada lekki, naturalny faktor ochronny (1,5-2), zapobiega oksydacji emulsji i olejów przez co przedłuża ich ważność. Działanie lecznicze, ochronne w porównaniu z czystą witaminą E jest jednak słabsze. [1] Substancja o działaniu antyoksydacyjnym (przeciwutleniającym), hamuje procesy starzenia się skóry wywołane np. promieniowaniem UV lub dymem papierosowym. Jest doskonałym czynnikiem hamującym rodnikowe utlenianie lipidów w naskórku i skórze właściwej. Wykazuje zdolność wbudowywania się w struktury lipidowe błon komórkowych i międzykomórkowego warstwy rogowej, dzięki czemu wzmacnia barierę naskórkową. Wzmocnienie bariery naskórkowej nie tylko utrudnia wnikanie substancji obcych i zapobiega podrażnieniom, ale także hamuje TEWPeat Extract (transepidermalną utratę wody) dzięki czemu wpływa na poprawę nawilżenia skóry. Zapobiega powstawaniu stanów zapalnych, wzmacnia ściany naczyń krwionośnych i poprawia ukrwaienie skóry. Witamina E w formie estru – octanu tokoferylu, znalazła zastosowanie w kosmetykach plażowych, ze względu na zwiększoną trwałość w warunkach silnej ekspozycji na promieniowanie UV.

 

Strona, którą właśnie przeglądasz wykorzystuje pliki cookies. Ich wykorzystanie możesz modyfikować w ustawieniach swojej przeglądarki. Zostawiając komenatarz czy pisząc do nas e-mail, pamiętaj, że Twoje dane są zabezpieczone.
Akceptuj Cookie.
x