Złote mleko / kurkumowe latte / na przeziębienie i odporność

Kurkuma to zdecydowanie superfood. Wchodząca w jej skład kurkumina określana jest jako naturalny lek, wykazuje bowiem działanie przeciwzapalne, antyoksydacyjne, przeciwbakteryjne, a nawet antyrakowe. Kurkumę warto więc dodawać do dań mięsnych i warzywnych (szczególnie w towarzystwie pieprzu lub chili, bo te przyprawy poprawiają wchłanianie kurkuminy).

Jednak to, co w kurkumie najlepsze można także wypić pod postacią mlecznego napoju – złotego mleka.

zlote-mleko-kurkumowe-latte-przepis4

Złote mleko to tradycyjny napój rozgrzewający (ajurwedyjski), stosowany m.in. w Indiach i Chinach jako lek na infekcje, bezsenność, podnoszący odporność.

Smakuje nieco podobnie do indyjskiej herbaty – dzięki zawartości kardamonu i cynamonu, do tego naprawdę świetnie rozgrzewa. Spróbujcie przygotować kardamonowe latte z poniższego przepisu i koniecznie dajcie znać, czy smakowało!

Przepis na kardamonowe latte
/ złote mleko

zlote-mleko-kurkumowe-latte-przepis2

 Składniki

  • Szklanka mleka roślinnego (u mnie mieszanka kokosowo-sojowa)
  • pół łyżeczki kurkumy
  • szczypta czarnego pieprzu
  • łyżeczka cynamonu
  • pół łyżeczki mielonego imbiru
  • szczypta kardamonu
  • 1-2 łyżki syropu klonowego

Przygotowanie

Mleko wlewam do garnka i podgrzewam na małym ogniu. Wrzucam przyprawy, dodaję syrop klonowy i mieszam ręcznym ubijakiem do mleka, aby połączyć składniki i nadać puszystą, gładką konsystencję.

zlote-mleko-kurkumowe-latte-przepis6zlote-mleko-kurkumowe-latte-przepis4zlote-mleko-kurkumowe-latte-przepis3

Proporcje składników można oczywiście zmieniać w zależności od upodobań smakowych.

Podobne wpisy

Strona, którą właśnie przeglądasz wykorzystuje pliki cookies. Ich wykorzystanie możesz modyfikować w ustawieniach swojej przeglądarki
Akceptuj Cookie.
x