Wiosenna zupa krem z kukurydzy i batatów

Gotowanie na BtM? Tego jeszcze nie było! Ale obiecuję – nie zmieniamy profilu. Wrzucam Wam przepis na coś, co przypadkiem stworzyłam w kuchni i jest tak dobre, proste w przygotowaniu i niedrogie, że uznałam, iż warto się podzielić ze światem.

Wszystko zaczęło się od tego, że postanowiłam ugotować do bataty do obiadu. I okazało się, że wywar jest… doskonałym podkładem do zrobienia z niego czegoś pysznego. Ma lekko słodkawy smak i sam w sobie jest pyszny! Przejrzałam lodówkę i znalazłam kilak składników, które zawsze mam w domu i dosłownie w parę chwil przygotowałam pyszną, wiosenną zupę-krem. Za całość zapłacimy mniej więcej 7-8 zł. Czas przygotowania – maksymalnie 45 minut.

zupa-krem-z kukurydzy-batatow (5)

Wiosenna zupka krem z kukurydzy, ziemniaka i batatów
Składniki / 4 miseczki/
– wywar z 2 batatów (ok. 3 zł)
– jeden ziemniak (0,5zł)
– puszka kukurydzy (ok.2,5zł)
– 3 łyżki śmietany (1,2zł)
– sól i pieprz
– łyżka masła (0,5zł)
– dla wzmocnienia smaku przyprawy w wersji dalekowschodniej: imbir, kurkuma, curry

Podajemy: z grzankami, groszkiem ptysiowym
Gotujemy 2 pokrojone w grubą kostkę bataty ze szczyptą soli i pieprzu przez około 30 minut. Wyjmujemy warzywa pozostawiając kilka kostek batatów, dodajemy łyżkę masła, jednego pokrojonego ziemniaka i gotujemy przez kilka minut.

Dodajemy puszkę kukurydzy i gotujemy kilka minut. Blendujemy warzywa, a następnie mieszamy w szklance 3 łyżki śmietany z odrobiną wywaru, roztwór wlewamy do zupy i gotujemy kilka minut. Jeśli lubimy ostrzejszy smak dodajmy szczyptę imbiru, kurkumy i curry. Ja wybieram wersję light – bez mocniejszych, ostrych przypraw.

zupa-krem-z kukurydzy-batatow (1)zupa-krem-z kukurydzy-batatow (10)zdrowa-woda (1)zupa-krem-z kukurydzy-batatow (7)

 

 

Strona, którą właśnie przeglądasz wykorzystuje pliki cookies. Ich wykorzystanie możesz modyfikować w ustawieniach swojej przeglądarki. Zostawiając komenatarz czy pisząc do nas e-mail, pamiętaj, że Twoje dane są zabezpieczone.
Akceptuj Cookie.
x