FitNutella z masła orzechowego i odżywki białkowej

Chce mi się Nutelli!

Ochota na czekoladowy krem dopadła jak kontuzja Ronaldo w finale Euro. A zachcianka ma to do siebie, że nie pyta o stan lodówki czy harmonogram diety. Chce tu i teraz. Pomocy szukałam w Google, ale bez skutku – wszędzie ten sam przepis na Nutellę z awokado, banana i orzechów laskowych (z czego miałam tylko banany). I wtedy pojawiło się olśnienie – skoro krem orzechowo-czekoladowy, to czemu nie zrobić go z masła orzechowego? Skoro ma być fit, to dlaczego nie zagęścić go białkiem?

W sieci nie znalazłam przepisów na fit Nutellę na maśle orzechowym, białku i mleku roślinnym, postanowiłam więc wymyślić go sama.

Składniki odmierzyłam, zmiksowałam i… wyszło niebo w gębie! Serio, to masło jest lepsze niż klasyk. Aksamitne, słodkie i mocno orzechowo-czekoladowe. To ponad 1/4 masła orzechowego, a kakaowy smak udoskonalają dodatki: aromat kokosa z mleka i mąki oraz delikatna nuta migdałowego mleka. FitNutella ma niecałe 300 kcal w 100 gramach czyli ok 50% mniej kalorii, niż klasyczny krem czekoladowy!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Przyda się waga kuchenna (na niej stawiacie blender z potem dokładacie składniki) i miarka od odżywki białkowej lub… butelka po mleku dziecięcym 😉

Składniki na słoik 400 gr

  1. 120 gramów masła orzechowego 100% Sante
  2. 50 gramów odżywki białkowej WPC waniliowej
  3. 20 gramów odtłuszczonego kakao Skinny Body
  4. 70 gramów ksylitolu lub erytrytolu (ilość i produkt umowny – słodzicie tyle do smaku i tym, co uważacie za zdrowe) Surkin ze stewią
  5. 70 ml mleka migdałowego Alpro
  6. 50 ml mleka kokosowego (gęstego) Lidl
  7. 20 gr mąki kokosowej eko Symbio

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Przygotowanie trwa 3 minuty – wystarczy dobrze zmiksować wszystko blenderem. Składniki można wymieniać na inne, producent nie jest ważny (ja podaję nazwy tych produktów, które były podstawą do wyliczeń kalorii i skł. odżywczych), natomiast zwracajcie uwagę na składy. Liczy się też – a jakże! – smak, który jest absolutnie obłędny orzechowo-czekoladowo-waniliowy. Pycha!

Cały słoik 400 gramów ma 77 gramów białka, 36 węglowodanów, 81 tłuszczu, 15 błonnika oraz 1180 kalorii.

Co ważne, tłuszcz jest wyłącznie roślinny, więc zdrowy i potrzebny w diecie.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Wartości odżywcze dla 100 gramów
(i 20 gramów, jednej czubatej łyżki) FitNutelli:

  • Kalorie 295 / 59 kcal
  • Białko 19,25 / 3,84 g
  • Węglowodany 9 / 1,8 g
  • Tłuszcz 20,25 / 4,05 g

Jak widzicie łyżka FitNutelli ma sporo białka i tłuszczu, nie zawierając praktycznie węglowodanów, dlatego będzie super dodatkiem do naleśników, owsianki, czy nawet kromki pieczywa pełnoziarnistego(które te węglowodany zawierają). W przeciwieństwie do klasycznej Nutelli, która zawiera dużo tłuszczu palmowego (niezbyt zdrowy) oraz cukru, wersja domowa będzie dobra dla tych, którzy się odchudzają, ćwiczą, ograniczają cukier lub tłuszcz. Przepis nie zawiera produktów zwierzęcych, spokojnie mogą korzystać z niego wegetarianie i weganie.

Jest słodko i czekoladowo!

Jedna łyżka wystarczy, by zaspokoić wszelkie zachcianki.

2 komentarze

  • Sandra Pawlowska
    8 lat ago

    Jest słodko i jest pysznie, choć to nie do końca smak nutelli, a niektóre produkty delikatnie mówiąc do standardowo posiadanych w kuchni nie należą 😉

  • Sandra Pawlowska
    8 lat ago

    Blender az dymil, ale warto było:)

Leave A Comment

Podobne wpisy

Strona, którą właśnie przeglądasz wykorzystuje pliki cookies. Ich wykorzystanie możesz modyfikować w ustawieniach swojej przeglądarki. Zostawiając komenatarz czy pisząc do nas e-mail, pamiętaj, że Twoje dane są zabezpieczone.
Akceptuj Cookie.
x