Kurkuma to zdecydowanie superfood. Wchodząca w jej skład kurkumina określana jest jako naturalny lek, wykazuje bowiem działanie przeciwzapalne, antyoksydacyjne, przeciwbakteryjne, a nawet antyrakowe. Kurkumę warto więc dodawać do dań mięsnych i warzywnych (szczególnie w towarzystwie pieprzu lub chili, bo te przyprawy poprawiają wchłanianie kurkuminy).
Jednak to, co w kurkumie najlepsze można także wypić pod postacią mlecznego napoju – złotego mleka.
Złote mleko to tradycyjny napój rozgrzewający (ajurwedyjski), stosowany m.in. w Indiach i Chinach jako lek na infekcje, bezsenność, podnoszący odporność.
Smakuje nieco podobnie do indyjskiej herbaty – dzięki zawartości kardamonu i cynamonu, do tego naprawdę świetnie rozgrzewa. Spróbujcie przygotować kardamonowe latte z poniższego przepisu i koniecznie dajcie znać, czy smakowało!
Przepis na kardamonowe latte
/ złote mleko
Składniki
- Szklanka mleka roślinnego (u mnie mieszanka kokosowo-sojowa)
- pół łyżeczki kurkumy
- szczypta czarnego pieprzu
- łyżeczka cynamonu
- pół łyżeczki mielonego imbiru
- szczypta kardamonu
- 1-2 łyżki syropu klonowego
Przygotowanie
Mleko wlewam do garnka i podgrzewam na małym ogniu. Wrzucam przyprawy, dodaję syrop klonowy i mieszam ręcznym ubijakiem do mleka, aby połączyć składniki i nadać puszystą, gładką konsystencję.